0876 556 557, 0876 110 204
ahf@caretime.bg

 

Ресурсен център за медико-социални грижи и услуги в дома

Хранене/перорално/,хигиена и преобличане на болния

Храненето след инсулт

При някои случаи на мозъчен инсулт, освен общите функционални нарушения, лицевите мускулчи и функции са също засегнати от едната страна. Освен мимическите слабости се явяват и проблеми с речевото изразяване, храненето, приемането на течности и др.

Трудностите с храненето, най-често се изразяват със затруднено сдъвкване и преглъщане на храната. Освен това в зависимост от степента на засягане на горния крайник и дали той е доминиращ, се явяват и трудности с поднасянето на храната и течностите към устната кухина затова:

  1. Опитайте се да използвате другата си ръка(здравата), независимо че не е доминираща. При по-голямата част от инсултно болни е засегната дясната ръка, а от друга страна тя е по-често доминираща от лявата. Започнете с по-големи и леки прибори, като пластмасова бутилка с вода, чаша или каничка. В случай че се случват чести разливания използвайте сламка. По време на самото хранене започнете да поднасяте хляб, плод или парченце от плод. Постепенно преминете към приборите, като е добре да използвате по-дълбока и тясна лъжица и пластмасова вилица. При необходимост за разрязване, използвайте широк нож с извито острие. За стабилност на подложката за рязане, както и чиния, купичка, купа и т.н използвайте гумени вакумни подложки.

  2. За да преглъщате по-лесно и да не се задавите, добре е храната да се поема от незасегнатата страна на устата, на малки порции. След всяка хапка проверявайте и при нужда почиствайте устата си от натрупалата се храна посредством езика. Ако не сте сигурни-ползвайте огледале.

  3. Храните под формата на пюре и каша се поглъщат по-лесно отколкото течностите. Много от храните се поемат по-добре след като се хомогенизират с миксер

  4. В процеса на възстановяването постепенно ще се върнете към обичайния си начин на хранене, но съдържанието на мазнини от животински произход, холестерол и пресолени храни, ще остане слабо застъпено в дневното ви меню.

Приемането на течности не бива да се намалява.