0876 556 557, 0876 110 204
ahf@caretime.bg

 

Ресурсен център за медико-социални грижи и услуги в дома

Забавянето на остаряването е най-добрата здравна инвестиция

Забавянето на остаряването е по-добра инвестиция в общественото здраве, отколкото научните изследвания за борба с рака и кардиологичните заболявания, стана ясно от изследване в САЩ.

Скорошни научни изследвания сочат, че е далеч денят, когато забавянето на остаряването ще е възможно, пишат авторите на това изследване, публикувано в американското издание Health Affairs.

Дори и скромен резултат в тези изследвания би имал видим ефект върху здравословното състояние на хора над 65 години между 2030 и 2060 г., сочат учените от университета в Харвард, Масачузетс, Колумбийския университет и този на Южна Калифорния.

Така през 2060 г. в САЩ би имало 12 млн. души допълнително от третата възраст, които ще са в добро здраве. Това е много повече отколкото би имало дори и да се изпълнят най-оптимистичните сценарии за борба с рака и сърдечно-съдовите заболявания.

"Ако можеше човек да остарява по-бавно, то би било възможно и да се забави и появата на голям брой болести, водещи до инвалидизиране", пише Дана Голдман от университета в Южна Калифорния, която е един от основните автори на изследването.